Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

Labels

18 Mayıs 2014 Pazar

An article on Vinyl (Turkish article)

Plaklar ülkemizde 33 ve 45’lik olarak tanımlanmakta, bununla birlikte piyasada, taş plak olarak adlandırılan 78’lik plaklar da yer alıyor. Bu rakamlar esasında plağın dakikadaki dönme hızını belirtmekte. Anlaşılacağı üzere plağın çapı büyüdükçe, devir sayısı da orantılı olarak düşüyor.


Günümüzde artık hakim konumda olan üretim yapısı, 33 devirlik plaklar üzerinedir. Bunlar aynı zamanda albüm veya LP (long play) olarak da adlandırılmakta. 45’lik plaklar ise çapları nedeniyle her iki tarafa da birer şarkı alacak şekilde üretilmişler, yani günümüzdeki "single” anlayışına tekabül etmekte. Eğer şarkı süreleri kısaltılırsa, maxi single olarak adlandırılabilecek (ya da EP) toplamda dört şarkı da içerebiliyorlar.

Kömür bazlı sıkıştırma yöntemiyle üretilen ve ufak çarpmalarda bile hemen kırılabilecek kadar narin yapıdaki taş plaklar, artık günümüz ihtiyaçlarına cevap veremediği için üretilmemekte. Yalnızca koleksiyonerler için yeniden yapılan özel üretimler mevcut.

Bunun haricindeki 33 ve 45 devirlik plaklarda kullanılan malzeme ise petrol bazlı ve "vinyl” olarak adlandırılıyor. Vinyl, İngilizce plak anlamında kullanılmakta. Petrol bazlı "vinyl”ler, taşplaklara göre, kırılmaya karşı çok daha dayanıklı ve günümüzdeki hakim üretim yapısı bunlar üzerine kurulmuş. 45’likler çapları ufak olduğu için 33’lüklere göre daha da sağlamdırlar ki zaten bu nedenle üretildikleri düşünülmekte. Yazıya buradan da göz atabilirsiniz

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Blogger Templates