Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

Labels

14 Haziran 2014 Cumartesi

MESAM, MSG, MÜ-YAP ve MÜYORBİR'den Ortak Lisanslama Havadisi!






MESAM, MSG, MÜ-YAP ve MÜYORBİR müzik meslek birlikleri, 27-28 Mayıs 2014 tarihinde Sapanca’da bir araya gelerek Ortak Lisanslama Protokolü imzalanması konusunda mutabakata varmışlar, haydi hayırlısı!

Benim bildiğim kadarıyla yurdumuzun nev-i şahsına münhasır niteliklerinden biridir bu müzik meslek birlikleri meselesi... Yani müzik eseri üreticileri ve yapımlcıları için oluşturulmuş bu kadar girift bir başka mekanizma var mıdır, oldukça şüpheliyim. 

Kim ne iş yapar, kimin uluslararası geçerliliği var, neden her dönem meslek birlikleri başkanlık seçimlerinde yer yerinden oynar anlamak imkansız! Esasında imkansız değil oldukça basit, "money talks!" :)

Bürokrasiyi çok seven memleketimizde bir müzik eserinin hak sahiplerini koruyup kollayan meslek birlikleri, adeta korumamak ve müzik eserini lisanslatmamak için ellerinden geleni yapıyorlar. Ortak database'in kurulamamış olması, MESAM ve MSG gibi iki örgütlenmenin neden aynı işi yapmayı sürdürdüğü gibi pek çok soru işareti var.

Geçenlerde karşılaştım, adam şirket sahibi, kişisel olarak MESAM üyesi ama edisyon şirketini de MSG üyesi tutuyor.. Benim cahilliğim arkadaşlar, varsa bir bilen paylaşsın.

İnternet siteleri ki hak getire, işin içinde olanların bile anlamaması için hazırlanmışlar :)

Ortak lisanslama mevzuna gelince, bence olması gereken bir hamle ama bu hantal bürokratik yapılar ve içindeki yoğun çıkar çatışmaları aynen devam ettiği sürece iş nereye gider, belirsiz...

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Blogger Templates