Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

Labels

26 Haziran 2014 Perşembe

İlkay Akkaya Konseri (Bugün)





Tarihi İzmir Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi'ndeki "Çim Konserleri"nde İlkay Akkaya konseri var, ilgilisine duyurulur. Etkinlik halka açık olarak yapılıyor.

Detaylar için Facebook Etkinlik Sayfasına bakabilirsiniz: 

https://www.facebook.com/events/1428402367434263/

24 Haziran 2014 Salı

Rastladığım Bloglardan Bir Dizi: Dikkat Müzik!

Hemen bir düzeltmeyle başlayalım, Dikkat Müzik! "bir blogdan fazlası"ymış, kendileri böyle tanımlıyorlar.

Yerli ve Yabancı Müzik olarak iki kesimden de popüler müzik ürünlerine, sanatçılarla röportajlara yer veriyor Dikkat Müzik!.





Sitenin kurucusu mimar, DJ ve blogger Olcaytan Berken. Editöryel olarak ona destek olanlar da var fakat gerek Yabancı  gerekse Yerli müzik içerikleri güncelliklerini kaybediyor gibi. Umarım bir çaresine bakarlar :) Röportajlar ise son sürat devam ediyor.

Ayrıca konseriniz veya benzeri etkinliğiniz varsa, kendilerine mail ile ulaşarak ekstra bir tanıtım kanalı daha açabilirsiniz kendinize, haberiniz olsun! Vaktiniz olduğunda göz atmak isteyenler için;



18 Haziran 2014 Çarşamba

Sahnede Oldukça Eğlenen Orkestra!



Herkese günaydınlar! Bugün de yine eğlenceli bir video ile başlayayım dedim. Çalarken eğlenen ve izleyenleri de eğlendiren orkestranın tadına siz de varın, siz de eğlenin! :)

16 Haziran 2014 Pazartesi

14 Haziran 2014 Cumartesi

Bir Gece Ansızın Kapatabilirim! - MÜYAP





Belki uzun zamandır konuşuluyordu fakat MÜYAP bir günde, aniden, üyelerini uyarmadan YouTube kanalını kapatıverdi!


Evet, büyük üyelerinin gidişattan haberi vardı çünkü çoğu zaten yönetimdeler fakat küçük plak şirketleri için durum tam bir şok oldu...


YouTube, ana akım plak şirketleri dışında kalan, kendi PR çalışmalarını zorlukla yürütebilen çoğunlukla bağımsız yapımcılar için önemli bir tanıtım kanalı. Zaten çoğunun kendi YouTube kanalları mevcut fakat abone sayıları azlığı gibi nedenlerden ötürü videolarını istedikleri oranda izlenmelere yükseltemiyorlardı. MÜYAP ise üyeleri tarafından yayına konan videoklipleri kendi kanalında göstererek hem bundan streaming ve adv. gelirleri elde ediyordu, hem de videolar tek elde toplanarak daha geniş kitlelere ulaşabiliyordu.


"Müzik yapımcıları, repertuvarlarındaki eserleri Youtube’da kanalı bulunan, üyesi oldukları MÜ-YAP’a gönderiyor. MÜYAP da bu eserleri Youtube’daki kanal üzerinden müzikseverlerin hizmetine sunuyor. Sitenin reklam gelirlerini MÜ-YAP, tıklanma sayılarına göre yapımcılara dağıtıyor." www.nediyor.com


İşte böylesi bir tabloda MÜYAP birazdan bahsedeceğim eleştiriler nedeniyle, bir gecede tüm kanalını sildi ve içeriklerin hepsi büyük ihtimalle çöpe gitti. Ufak yapım şirketleri de yapacaklarını şaşırdılar, ellerinde bulunup bulunmadığı belirsiz, yıllar önce yayınladıkları videoklipleri tek tek kendi YouTube kanallarına upload etme çabasına girdiler.


Netd gibi yeni büyük bütçeli platformlar da hemen MÜYAP'ın boşluğunu doldurarak kendi alanlarını genişletmeyi tercih ettiler.


MÜYAP'ın olayı geçtiğimiz dönemde patlak verdi, bir internet sitesinde çıkan haber neticesinde MÜYAP YouTube kanalında yer alan videolar için şişirme izlenme oranları uygulandığı, bunun fark edilerek gerçek rakamlara indirildiği vurgulanmaktaydı. İlk haberin ardından "MÜYAP YouTube Skandalı" başlıklı yüzlerce haber bunu takip etti. Gerçekten de geçen Temmuz ayında MÜYAP kanalındaki oranlarda ciddi bir düşüş gözlenmekteydi.


"Youtube'un şarkı görüntüleme trafiğini düzenli olarak aylık yayınlayan tubefilter.com adlı site, ‘Top 100'de 2'ncilikle 20'ncilik arasında gidip gelen MÜYAP'ın Temmuz 2013'te ilk 100'e bile giremediğini bildirdi. Çünkü Youtube, yaptığı denetim sonunda MÜYAP'ın 261 milyon videosunu gerçek indirme ya da görüntüleme olmadığı gerekçesiyle sildi."  http://www.haber7.com/


Linkte ise bu duruma MÜYAP'ın verdiği cevabı bulabilirsiniz. (http://www.mu-yap.org/news.asp?NID=318)



MSG de telif hakları problemi nedeniyle Yaklaşık 5 milyon izlenme sayısına sahip kanalıyla ilgili benzer bir süreç yaşamıştı. Sonrasında YouTube ile MSG arasında görüşmeler yapılmış hattabir ara MSG, korsan yayın yaptığı gerekçesiyle YouTube’daki 145 bin Türkçe şarkıyı kaldırma kararı bile almıştı.

Bu gelişmenin ardından YouTube MSG ile masaya oturarak telif hakkı ödemeyi kabul etmiş, Fransa’nın Cannes şehrinde yapılan anlaşma sonucunda sosyal ağ, MÜYAP ve MSG’ye reklam gelirleri üzerinden pay vermeyi taahhüt etmişti. - sosyalmedya.co


Tartışmalar, dedikodular devam ederek günümüze gelindi ve MÜYAP oldukça acele bir tavırla YouTube kanalını toptan kapatmaya karar verdi. Sonuç kimsenin çıkarına olmadı bence...




MESAM, MSG, MÜ-YAP ve MÜYORBİR'den Ortak Lisanslama Havadisi!






MESAM, MSG, MÜ-YAP ve MÜYORBİR müzik meslek birlikleri, 27-28 Mayıs 2014 tarihinde Sapanca’da bir araya gelerek Ortak Lisanslama Protokolü imzalanması konusunda mutabakata varmışlar, haydi hayırlısı!

Benim bildiğim kadarıyla yurdumuzun nev-i şahsına münhasır niteliklerinden biridir bu müzik meslek birlikleri meselesi... Yani müzik eseri üreticileri ve yapımlcıları için oluşturulmuş bu kadar girift bir başka mekanizma var mıdır, oldukça şüpheliyim. 

Kim ne iş yapar, kimin uluslararası geçerliliği var, neden her dönem meslek birlikleri başkanlık seçimlerinde yer yerinden oynar anlamak imkansız! Esasında imkansız değil oldukça basit, "money talks!" :)

Bürokrasiyi çok seven memleketimizde bir müzik eserinin hak sahiplerini koruyup kollayan meslek birlikleri, adeta korumamak ve müzik eserini lisanslatmamak için ellerinden geleni yapıyorlar. Ortak database'in kurulamamış olması, MESAM ve MSG gibi iki örgütlenmenin neden aynı işi yapmayı sürdürdüğü gibi pek çok soru işareti var.

Geçenlerde karşılaştım, adam şirket sahibi, kişisel olarak MESAM üyesi ama edisyon şirketini de MSG üyesi tutuyor.. Benim cahilliğim arkadaşlar, varsa bir bilen paylaşsın.

İnternet siteleri ki hak getire, işin içinde olanların bile anlamaması için hazırlanmışlar :)

Ortak lisanslama mevzuna gelince, bence olması gereken bir hamle ama bu hantal bürokratik yapılar ve içindeki yoğun çıkar çatışmaları aynen devam ettiği sürece iş nereye gider, belirsiz...

10 Haziran 2014 Salı

Çağrı Çetinsel - Hala Dinlemediniz mi?






İçinde Gece Geçen Şarkı - Çağrı Çetinsel


Aynı zamanda Ezginin Günlüğü'nde yer alan sanatçının Öyküden Önce albümündeki şarkılarından sadece biri. İnanılmaz dinlendirici, huzur verici bir yorum!

Siz de benim gibi, "bu müzik dinlenir!" diye düşünenlerdenseniz, paylaşıma buyurun lütfen 

6 Haziran 2014 Cuma

Rastladığım Bloglardan Bir Dizi : GriBalkon

 
Bu günden itibaren sizlere duyduğum, ilgilendiğim veya oradan buradan tesadüfen rastladığım müzik bloglarını tanıtmaya çalışacağım. Bu hafta ilk olarak Gri Balkon'dan bahsetmek istiyorum. Açıkçası birisinden tavsiye alarak değil, internetteki gezinmelerim sırasında bu sayfaya rastladım ama iyi ki de rastlamışım! Gri Balkon serbest bir inisiyatif olarak yaşamını sürdürmekte ve bağımsız müziğe dair önemli işler yapmakta bence. Ülkemizden ve yurt dışından indie single ve albüm/EP tanıtımları yapan Gri Balkon, vurucu hamlesini radyo yayını ile yapmış. Aşağıdaki linke tıkladığınızda doğrudan indie müziğin içine gireceksiniz çünkü canlı şarkı yayını yapılmakta.

http://www.gribalkon.com/


Bu arada blog içinde konser ve etkinlik haberleri de yer alıyor. Ayrıca serbest paylaşım platformu olan Gri Balkon yaptığı ücretsiz dinletiler karşılığında bağış/Donate seçeneğini de sizlere sunuyor, aklınızda bulunsun. Destek olmak iyidir! Haydi son olarak kendi tanıtımlarını yapmalarına da olanak tanıyayım ve Facebook sayfalarındaki ifadelerini kopyalayıp/yapıştırayım :)


"Gri Balkon, 2013 yılının Ekim ayında kurulan bağımsız müzik blogu ve radyodur. Kendi ufak dünyasını yaratan insanlara sevebileceği müzikler dinletmek, ortak hayallerde buluşmak gibi güzel şeyler varlığının temel amaçlarındandır. Bir de gökyüzü var tabi, herkesin buluştuğu yer. Sen de aslında oradasın ve ben sana bakıyorum, dalıyorum ya da tersi sen bana... Kim bilir, Gri Balkon belki de gökyüzünde bir yerdedir." 
https://www.facebook.com/gribalkon/info




5 Haziran 2014 Perşembe

Spotify: Kötünün İyisi Mi Demek Lazım?..





Geçtiğimiz günlerde CMU (Complete Music Update) Digest müzik endüstrisi raporunda ilginç bir ayrıntı dikkatimi çekti. CMU internet sitesinde yayımlanan haberde sanatçılarla yapılan ankete dair bazı sonuçlara değiniliyor. Burada sanatçıların geniş bir yelpazeden seçilmesi ve hakkaniyetli bir sonuca ulaşılabilmesi için FAC'in (Featured Artists Coalition) yardımına başvurmuşlar. Neticede anaakım dev plak şirketlerinin önemli sanatçılarından, kendi yapımlarını gerçekleştirenlere, bağımsız sanatçılara kadar olabildiğince farklı kesimlerden bir grup derlenebilmiş.

Burada haklı bir tespitle başlıyorlar yazıya; müzik endüstrisi için çok fazla araştırma yapılıyor fakat müziği üretenler olmadan hiç bir şey için çaba harcamaya gerek kalmayacaktır! 

Bundan sonrası çarpıcı gerçeklere geçilmesi... Sanatçılara sorulan sorulardan yalnızca %50'sinin online müzik dinleme (music streaming) üzerinden kendisine ne kadar ödeme yapıldığının farkında olduğunu ortaya koyuyor. Pardon pardon yanlış yazdım, bu oran sadece Spotify için geçerli! Deezer, Rdio, YouTube, Vevo gibi diğer platformlar için oran daha da düşüyor. Anlaşılan bu streaming platformlarından başlayarak dağıtımcılara, oradan da plak şirketlerine uzanan ciddi bir bilgi saklama (veya bilgiye ulaşamama) durumu yaşanmakta.

Diğer yandan, bağlı oldukları plak şirketlerinin online dinleme başına bu platformlardan ne kadar gelir elde ettiğini bilen sanatçıların oranı maalesef %33'lere düşüyor!

Makalenin devamına buradan göz atabilirsiniz 

Benim dikkatimi çeken Spotify'in görece yüksek bilgi paylaşım çabası. Demek kötünün iyisi olarak sınıflandırabileceğimiz bir platform, Spotify. 

Aşağıdaki linkte Spotify'in çalışma biçimi ve sanatçıların bilgiye erişebilmesine yönelik oluşturdukları blog yapılanmasına dair bilgiler mevcut. Diğer platformlarda bu boyutta bir çalışma olduğunu sanmıyorum, varsa da beni bilgilendirin arkadaşlar! :)

http://www.spotifyartists.com/spotify-explained/

Şimdilik burada noktayı koyuyorum, ne kadar uzun yazı o kadar az okuyucu olarak dönüyor günümüzde! :)

4 Haziran 2014 Çarşamba

Savaş Kızışıyor: YouTube vs. WIN/IMPALA




Öncelikle konunun özü için geçen hafta yazdıklarıma bir göz atabilirsiniz.


Kısaca, YouTube büyük ölçüde pay sahibi olduğu dünya müzik piyasasına ciddi bir giriş yapmayı ve Spotify gibi diğer dijital platformları alaşağı etmeyi hedefliyor. Sadece bir video paylaşım devi gibi gözükmesine rağmen istatistiklere bakıldığında YouTube, esasında dünya müzik piyasasında da öncü konumda. 

Eh adamlar da haklı olarak, “neden video ile kendimizi sınırlandıralım ki?” diye sormuşlardır kendilerine. Ardından bu hamle geldi, geçen senenin sonundan itibaren YouTube music streaming olayına el atacağını duyurdu. Ayrıntıları saklı olsa da, Spotify gibi mevcut örnekler göz önüne alındığında, YouTube’un ne gibi bir platform oluşturacağı üç aşağı beş yukarı belli!

Geçen haftaki serzenişlerinden istediklerini kopartamayan Bağımsız Müzik camiası IMPALA (Avrupa Bağımsız Müzik Şirketleri Örgütü) vasıtasıyla konuyu Avrupa Birliği seviyesine taşımaya karar vermiş. Yine geçtiğimiz hafta Google’un kişisel verileri saklamasıyla ilgili olarak verdiği aleyhte kararı AB’yi şimdilik Google’un can düşmanı yapmakta. 

Gerçekten de ortalıkta bu internet devine karşı durabilen pek fazla kurum yok gibi. Bağımsız Müzik camiası bu Google kararının ardından YouTube üzerine yürüyecek bir AB arayışı içindeler. Bunu, ikinci bir adım olarak görüyorlar.

Bakalım, yeni seçimlerle allak bullak olan Birlik tarafında Avrokratlar AB Komisyonu Üyelikleri yarışı içine girmişken bu olaya ne boyutta yoğunlaşacaklar, göreceğiz…

İngilizce yazılar için bkz.



european commission, IMPALA, independent music, indie artists, indie music, music, music streaming dispute, musicians, WIN, YouTube, youtube music,

The Battlefield: YouTube vs. WIN / FAC / IMPALA



The ongoing dispute between The Worldwide Independent Network, (WIN), which represents the global independent music community, and YouTube has further escalated, with the Google-owned company refusing to withdraw its threats to labels unwilling to sign up to its new music streaming service on what WIN has previously called “highly unfavourable terms.”

The independent sector will confirm at a press conference in London today that it is seeking formal regulatory action and will look to the European Commission (EC) for emergency assistance.

IMPALA, the European independents association, will be spearheading a complaint with the European Commission, a decision taken this weekend by the IMPALA board in Barcelona at Primavera, the leading music festival where over 90% of the artists are independent. The complaint will include a request for urgent intervention to stop YouTube carrying out any blocking measures or issuing new threats.  Regulatory action is seen as an essential safeguard against abusive conduct and to promote real competition and diversity in the digital music market.


For further reading:





 
Blogger Templates